top of page

Evropski PMI še vedno krepko pod 50 - čas za pogajanja za nižanje cen

Evropsko gospodarstvo se glede na indeks nabavnih managerjev PMI še vedno ohlaja.

Evropski proizvodnji PMI konec februarja malo nad 45 (50 je meja med krčenjem in rastjo)

PMI Eurozone

Velik vpliv na evropski PMI indeks ima seveda nemški PMI, ki se že nekaj časa plazi pod 50 in je trenutno le malo nad 40. Tudi ostala večja evropska gospodarstva so krepko pod 50.

PMI Nemčija

Slovenski PMI indeks, ki ga objavlja Združenje nabavnikov Slovenije se trenutno giblje okoli 43. Ključni mož slovenskega PMI indeksa Uroš Zupančič dogajanja povzema v februarski objavi: "Proizvodni PMI znaša februarja 43,3 točke, kar pomeni ponovno upadanje gospodarskih aktivnosti v predelovalni dejavnosti."

PMI Slovenija

Visoke cene pokovidnega obdobja in začetka Ruskega napada na Urajino se na praktično vseh področjih normalizirajo.

Primer električne energije na Madžarski borzi HUDEX, ki je nekako najbolj relevantna za naš trg. Cene za električno energijo za leto 2025 so že pod cenami iz januarja 2022. Za 2026 in 2027 pa še nižje.

HUDEX elektrika

Cene na LME za aluminij in baker so se tudi že precej spustile.

LME Aluminij

LME Baker

Iz vsega skupaj sledi, da je sedaj pravi čas za pogajanja za nižanje cen z dobavitelji. Evropsko gospodarstvo je precej ohlajeno in tudi ostala niso v ravno blesteči formi. V EFEKTO PRO imamo kar nekaj rešitev kako pristopiti k pogajanjem. Bodisi osebno ali na elektronski način, ki se nam je do sedaj vedno izkazal kot izjemno učinkovit.


Kontaktirajte nas, da pogledamo kako vam lahko pomagamo pri doseganju vaših ciljev.


0 comments

ความคิดเห็น


ปิดการแสดงความคิดเห็น
bottom of page