top of page

Pogled v prihodnost nabave: Deloitte CPO Survey 2023

V svetu poslovanja, kjer se pričakovanja nenehno spreminjajo in inovacije niso le dobrodošle, ampak zahtevane, Deloitte's 2023 Global Chief Procurement Officer (CPO) Survey razkriva ključne uvide, ki oblikujejo prihodnost nabavnih funkcij. Ta letni pregled, ki zajema mnenja skoraj 350 vodilnih nabavnih voditeljev iz več kot 40 držav, nam ponuja edinstven vpogled v strategije, izzive in priložnosti, s katerimi se soočajo organizacije na poti do večje vrednosti in učinkovitosti.


Več z manj: novo normalno stanje

Nabavni voditelji so pred izjemnim izzivom: kako narediti več z manj. Obdobje po pandemiji COVID-19 je prineslo nenadne motnje v dobavnih verigah in izpostavilo pomen nabavne funkcije v organizacijah. Kljub temu se veliko podjetij še vedno trudi zmanjšati obseg svoje nabavne funkcije v imenu operativne učinkovitosti, kar pušča CPO-je z zahtevno nalogo.

Nabavne Prioritete
Vir: Deloitte CPO Survey 2023

Talent je ključ do uspeha

Eden od glavnih izzivov, s katerimi se soočajo nabavne funkcije, je pridobivanje in ohranjanje talentov. Svet se sooča s pomanjkanjem visokokvalificiranih nabavnih strokovnjakov, kar otežuje izpolnjevanje vedno večjih pričakovanj. Rešitev? Bolj kreativni pristopi k oblikovanju delovnih modelov, večja osredotočenost na razvoj talentov in uporaba digitalizacije za avtomatizacijo rutinskih nalog.


Investiranje v nabavne talente
Vir: Deloitte CPO Survey 2023


Digitalizacija kot gonilo sprememb za prihodnost nabave

Digitalna preobrazba je na vrhu agende mnogih CPO-jev, saj omogoča hitrejše, učinkovitejše in bolj informirane odločitve. Od napredne analitike do avtomatizacije procesov z robotiko, tehnologije, kot so AI in ML, se pojavljajo kot ključne sestavine za uspeh v sodobni nabavi.


Najboljši vidijo v nabavni analitiki največji vpliv na uspešnost nabav


Stopnja uvedbe next-gen rešitev glede na vpliv - Nabavna analitika najvišje
Vir: Deloitte CPO Survey 2023

Poudarek na ESG (okoljski, socialni in upravljavski dejavniki)

Okoljski, socialni in upravljavski dejavniki (ESG) so postali ključna prioriteta za podjetja po vsem svetu. CPO-ji so v ospredju prizadevanj za oblikovanje trajnostnih in odgovornih dobavnih verig, kar ne le izboljšuje blagovno znamko podjetja, ampak tudi prispeva k njegovi dolgoročni uspešnosti in odpornosti.


Usmerjenost v prihodnost: Orkestracija vrednosti

Vodilni nabavni voditelji, imenovani "Orkestratorji vrednosti", uspevajo z razvijanjem in izvajanjem strategij, ki presegajo tradicionalne prioritete. Ti voditelji razumejo pomen sodelovanja s partnerji in dobavitelji, uporabljajo podatkovno gnane pristope za izboljšanje odločitev in se ne bojijo prevzeti vodilne vloge pri oblikovanju prihodnosti nabave in svojih organizacij.


Strategije
Vir: Deloitte CPO Survey 2023

Zaključek

Deloitte CPO Survey 2023 odpira vrata v svet, kjer so inovativnost, agilnost in predanost trajnostnim praksam ključni za uspeh nabavnih funkcij. Z razumevanjem in uporabo teh ugotovitev se lahko organizacije bolje pripravijo na prihodnost, kjer so izzivi priložnosti za rast in inovacije.


Za več informacij kako vam lahko pomagamo pri nabavnih izzivih vas vabimo, da nas kontaktirate.0 comments

Comments


bottom of page