top of page

Slovenski PMI že 11 mesecev pod 50

Povzetek najnovejšega poročila o indeksu nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga objavlja Združenje nabavnikov Slovenije, za marec 2024 razkriva nadaljevanje upadanja gospodarske aktivnosti v Sloveniji in širši regiji, kljub rahlim znakom izboljšanja v nekaterih globalnih ekonomijah.


PMI 2024 Marec - ohlajanje gospodarstva

Slovenija beleži enajsti mesec zapored PMI vrednost pod pragom 50 točk, kar kaže na zmanjšanje proizvodnih aktivnosti. Ključni dejavniki, ki prispevajo k temu trendu, vključujejo zmanjšanje števila zaposlenih, padec novih naročil in padec proizvodnih aktivnosti, skupaj z rastjo nabavnih cen.


Slovenski PMI je zabeležil padec na 41,3 točke v primerjavi s 43,3 točke prejšnji mesec, kar potrjuje nadaljevanje upadanja gospodarske aktivnosti. Indeks proizvodnih aktivnosti se je spustil na 38,6 točke, nova naročila pa na 34,1 točke, kar oba kažeta na padec pod prag 50 točk. Zaskrbljujoče je tudi povečanje indeksa nabavnih cen na 64,5 točk, kar kaže na močan dvig cen.


V kontekstu večjih globalnih ekonomij je PMI Eurozone zabeležil rahlo izboljšanje, vendar ostaja pod 50 točkami, kar kaže na krčenje gospodarskih aktivnosti. Nemčija, kot pomemben trgovinski partner, je zabeležila PMI vrednost 41,6 točk, kar nakazuje na možnost recesije. Po drugi strani pa ZDA beležijo izboljšanje s PMI nad 50 točkami, kar kaže na rast gospodarskih aktivnosti čez lužo.


Analiza kaže, da se gospodarsko okolje v EU in Japonski še naprej ohlaja, z izrazitim poslabšanjem v Nemčiji. To ima velik vpliv tudi na slovensko gospodarstvo, zato so prihodnje napovedi previdne.


Poročilo podaja jasen pregled trenutnih gospodarskih razmer in predstavlja pomembne uvide za podjetja in odločevalce. Podrobno poročilo, ki ga pripravlja Uroš Zupančič lahko najdete na spletni strani Združenja nabavnikov Slovenije.

0 comments

Comments


bottom of page